07 jun

Affront lanserar svensk SF från förr

Svensk SF från förr

Affront har äran att presentera vår nya satsning, ”Svensk SF från förr”. Den svenska litteraturhistorien är full av av fantastisk litteratur, vilken dock i många fall glömts bort och förblivit okänd för de allra flesta. I Affronts serie ”Svensk SF från förr” ges klassiker från den svenska fantastiska litteraturen ut i digitalt format, och nya läsare ges därmed chansen att stifta bekantskap med denna, ofta förbisedda, del av svensk kultur. Vi inleder i juni med tre titlar: en spännande novellsamling med klanger av Verne och Lovecraft, en börs- och klimatthriller som utspelar sig under det framtida 1950-talet, samt en rätt bitsk satir som också kan vara den äldsta svenska science fiction-romanen.

Julius Regis - Vid de sex kaptenernas bord-omslag-liten

”Där – där mellan ett par jätteormbunkar, där stod en kamrat till det förhistoriska djur, vi just smält ur isen – men levande och av ett som det tycktes helt annat släkte. Benen voro som en elefants, kroppen var stor och halsen fruktansvärt tjock samt försedd med lång, stripig, röd borst. Huvudet var ofantligt och slutade nästan tvärt med en stor, bred mun. Svansen, som ursinnigt piskade bladen på jätteormbunkarna var lång och liknade en ödlas. Jätteödlan, eller vad namn, jag nu skall giva tingesten, utstötte ett väsande läte och närmade sig oss.”

Julius Regis ”Vid de sex kaptenernas bord – Några Jules Verne-historier” är en svensk novellsamling från 1925. De fantastiska historierna rymmer allt från havsvidunder, skräckinjagande stenstatyer och män från månen till hårdkokt kriminaldrama. Tankarna går inte bara till Jules Verne utan också till författare som Edgar Allan Poe, Arthur Conan Doyle och HP Lovecraft.

Axel Klinckowstrom - Skrack over Norden-omslag-mellan

”Överallt på gator och torg samlade sig fotgängarna, klumpande sig samman liksom till inbördes skydd mot en hotande fara, och stirrade med skrämda blickar på de virvlande snömassorna. I tallösa bleka anleten lästes, vart man kom, samma tysta fråga: Var detta begynnelsen på den oåterkalleliga ofärden? Skulle den snö som föll någonsin smälta, eller var den bestämd att bli liggande, att utgöra bottenskiktet i de mäktiga ismassor, vilka inom ett årtionde eller två skulle i sin kalla famn ha begravt allt: sjöarnas vatten, städernas husrader och skogarnas träd?”

Enligt professor Stigman är Golfströmmens flöde på väg att ändras. Om professorn har rätt kommer en ny istid över Norden snart att bli verklighet. När nyheten når allmänheten drabbas somliga av panik, medan andra samvetslöst passar på att göra klipp på börsen.

Axel Klinckowströms ”Skräck över Norden” är en svensk science fiction-roman från 1935 som utspelar sig bland forskare och högdjur i ett framtida Sverige som hotas av katastrof.

Johan Peter Krok - Min forsta resa-omslag-liten

”I detsamma jag sålunda satt och funderade, stannade händelsevis den förut omnämnda unga älskvärda Geten, och ganska uppmärksamt betraktade mig. Hon märkte ej, att jag i min ordning ännu mera begärligt såg uppå henne. O! I förtjusande Evas döttrar, i det älskade Sverige, måhända skratten I, eller blifven I kanske förargade, om jag säger, att hon i ganska mycket befanns ega likhet med Er?”

En man som av en händelse befinner sig på en kvast resande mot Blåkulla finner sig efter ännu en händelse landad på månen, närmare bestämt i landet Grandmisär och huvudstaden Misärrojal – vilka påminner märkligt mycket om Sverige och Stockholm, men där befolkningen utgörs av åsnor, getter och lejon.

”Min första resa under ett riks-gästabud i norra delen af månen” från 1829 är möjligen den första svenska science fiction-romanen, författad långt innan begreppet science fiction ännu fanns. Få av tidens beslutsfattare och småpåvar går säkra när Johan Peter Krok släpper loss sin penna och fantasi i denna vassa satir.