KG Johansson – Fyra kvinnor fyra flickor

fyrakvinnorfyraflickor

”Alla som du träffar kommer inte att vara snälla mot dig. Några kan vara lika elaka som skurkarna i filmerna. När det händer kommer du att bli hemskt ledsen. Och då vill jag att du tänker på mig. Kan du komma ihåg det? Du måste komma ihåg att du är någon. Du är lika mycket värd som de, vad de än säger. Lovar du mig att komma ihåg det?”

KG Johansson, född 1952, är översättare, professor i rockmusik och prisbelönt författare.
Novellerna i Fyra kvinnor fyra flickor är skrivna under de senaste åren och har kvinnor eller flickor som huvudpersoner  – det är postapokalyptiskt, poetiskt och fantastiskt, och författaren nämner framför allt William Blake och JG Ballard som inspirationskällor.

Sagt om Fyra kvinnor fyra flickor

”En läsupplevelse utöver det vanliga”
Midnatts ord

”KG gjorde mig, som väntat, inte besviken den här gången heller.”
Jonas Bengtsson, Barrikaden

”Jag hade […] höga förväntningar på den här novellsamlingen och novellerna som är bra, de är helt fantastiskt bra. Gatflickan […] gör upp med utanförskap och dagens näthatande. Framförallt det sexuella näthat som kvinnor råkar ut för och jag älskar att KG använder det här så mästerligt och känslosamt, utan att berättelsen förlorar science fictionkänslan. Den postapokalyptiska novellen Marina som beskriver ett skräckscenario med världen dränkt i vatten är suggestivt obehaglig. […] Min absoluta favorit är kortnovellen Den blödande flickan som på bara någon sida lyckas vända mänskligheten mot sig själv. En briljant novell i all sin förfärlighet.”
Bokhuset

”Jag tycker verkligen om Johanssons sätt att skriva och mörkret som ofta omsluter hans berättelser. ’Hyenor’ är en fruktansvärd historia med ingredienser som vidriga våldtäkter, ett smittsamt virus och en ohygglig framtidsvision. Den korta men skickligt skrivna ’Den blödande flickan’ är en annan favorit, om mänsklighet och meningen med allt.”
Andreas Ljungström, Farbror Atlas

”Som vanligt när det gäller noveller så skiftar de väldigt när det gäller tema, miljöer och liknande, från total post-apokalyps som nästan drar åt skräck/fantasy till betydligt mer klassisk science fiction. Dock håller de genomgående väldigt hög kvalitet och visar på Johanssons förmåga att behärska vitt skilda genrer.”
Old Adult Reads Young Adult

”Universums sprickor och mänsklighetens tillkortakommanden skildras med en slags poetisk satir som jag inte kan värja mig emot förrän jag läst ut varje novell.”
Karina Sundkvist, Piteå-Tidningen

”En bok för en bred läsekrets.”
Clas Svahn, BTJ-häftet

”Novellerna gav en som läsare en idé om hur det skulle kunna vara i framtiden om vi inte tar hand om jorden och oss själva vilket både var en bra tankeställare men också lite läskigt på något sätt emellanåt.”
Where the Books Live

”[Gatflickan] är en sorglig berättelse fylld av desperation och ond, bråd död. Novellen är lång så karaktärstecknandet får mycket utrymme vilket gör persongalleriet levande. Den ställer viktiga frågor och ifrågasätter hur vi behandlar våra medmänniskor.”
Retrograde Spring

”[…] på det hela taget är det ett knippe fina noveller KG Johansson presenterar. Jag tycker också att det är ett positivt grepp att ta sin ställning ur ett kvinnligt perspektiv i alla novellerna då SF-genren av tradition har dominerats av män.”
Daniel Gunnarsson, Litteraturmagazinet

”Ett mörkare Sverige har du aldrig skådat.”
Inuti en bok

”Språkligt är det som alltid oklanderligt”
Marianne Skoglund, Close-Up Magazine

”Det är en dämpad, i huvudsak futuristisk, samling med skriande söndring och utsatthet.”
Boktradition

”Johanssons mörka framtidsscenarier lever i mer än ett tempus. De talar starkt i ett här och nu.”
Cecilia Nelson, Göteborgs-Posten

Information

Titel: Fyra kvinnor fyra flickor
Författare: KG Johansson
Genre: Science fiction, fantastik, novellsamling
Utgivningsdatum: 2015-01-14
ISBN: 978-91-87585-29-6
Format/sidor: Häftad, 160 sidor