02 sep

”Bortom inomhus” av Sofie Berthet – novell i Maskinblod 3

”Bortom inomhus”

”Sommaren 2012 var den regnigaste i mannaminne i Skåne. När jag städat alla garderober och skåp två gånger och det fortfarande regnade började jag skapa en värld där människorna på grund av föroreningar inte kan vara utomhus. Alla lever inomhus, hela livet. Förutom enstaka, av myndigheterna styrda och av medborgarna högt värderade, utevistelser.”

Sofie Berthet

Sofie Berthet skriver främst för barn och ungdomar, men också noveller för vuxna. Hennes berättelser och böcker innehåller nästan alltid ett magiskt eller övernaturligt element, exempelvis spöken, fruktbarhetsväsen, tidsresenärer eller varelser från de gömdas värld. Hon älskar dystopier och tycker både om att skapa och förgöra världar. Hon är tidigare publicerad i antologin Översinnlig njutning hos Mörkersdottir förlag. I augusti 2015 kommer hennes första ungdomsbok, Novas tid, på Modernista.

Smakprov

Jag har inte varit utomhus på 429 dagar. Jag har inte känt solens varma beröring vid min hud eller vindens nyckfulla dans i mitt hår på ett år, två månader och tre dagar. Det är inget konstigt med det.
Men jag längtar. Jag törstar efter solen, vinden, regnet. Och mest av allt – jag vill uppleva alla dofter utomhus. Både de behagliga och de som man oftast inte tänker på. Till och med de illaluktande, stinkande odörerna vill jag dra in genom mina näsborrar. Jag vill att de ska sticka till i min näsa och chocka mig. Kanske till och med få mig att må illa. Allt från sopor till ruttnande djurkadaver. Fuktig, möglig jord och förmultnade löv. Och så njutbara gammaldags honungsrosor, det salta skummet på vågorna och fuktig sommarasfalt. Eller min favorit – varm finkornig sand. Alla utomhusdofter är lika välkomna.
Nu är det inte lång tid kvar. Min väntan är snart över. Om bara 18 dagar ska jag få komma ut. Utomhus. Jag smakar på ordet. Säger det om och om igen, tyst inom mig. En kittling i maggropen får mig att inse att jag är nervös.