28 aug

”Bosättarna” av Pia Lindestrand – smakprov ur Maskinblod

maskinblod-stor

Utdrag ur ”Bosättarna” av Pia Lindestrand. Läs hela novellen i antologin Maskinblod som släpps 14 augusti.

Dörrarna glider långsamt upp mot den Nya Världen samtidigt som Kaptenen lämnar några sista förhållningsorder. Jag måste erkänna att jag har sådan hjärtklappning att jag inte hör allt han säger, bara att det är något om att luften här har mer syre, var beredd, kan bli lite yr först och de där djuren, gå inte nära, större än man tror.

Första steget på den här jorden känns högtidligt fast det ser ut som vilken skrovlig berggrund som helst. Som vanlig, gammal gråsten. Men det är det ju inte, vi befinner oss nu i ett annat stjärnsystem. Vi har lämnat det kända universum, det man kunde studera i de mest avancerade kikarsystem på Tellus. Första andetaget ger mig verkligen svindel, som om min skalle skjuter iväg, likt en ballong på ett långt snöre, rakt upp i denna skära himmel vilken nu spänns över oss.