02 okt

De första recensionerna av Maskinblod 3 är här

Fantastisk Fiktion

”Högstanivån i Maskinblod 3 är hög, och flera av berättelserna är riktigt, riktigt bra. Mest minnesvärd är nog Oskar Källners Pancasila, om nyblivna kolonisatörer på planeten med samma namn.”

”Andra noveller jag vill nämna är Andrew Coulthards Det svåra spelet, som med sin sköna stockholmsdystopi lätt hade kunnat platsa i Stockholms undergång, Markus Skölds (jag sa ju att jag såg fram emot ett återssende av honom!) Arca Ferrum, som kanske är Blade Runner-inspirerad men som definitivt känns som sf-motsvarigheten till ”grisodlarfantasy”. Det är smutsigt och blodigt och orättvist, och ljuset i tunneln är garanterat tåget. Eller…? Slutligen är också Anna Jakobsson Lunds Doften av mango nämnvärd, för att den skarp och exotisk och fräsch och dessutom normbrytande utan att detta för dens skull är fokus eller berättelsebärande.”

Retrograde Spring

”Caroline L Jensen öppnar med en långnovell/kortroman betitlad … och Kyria tystnade som tematiskt inte är speciellt originell men däremot mycket bra skriven. Den berättar om ett repressivt samhälle i framtiden där medborgarna hålls i schack av rädsla vilket ju är en ofta använd bakgrund i dystopier. Texten lever dock upp och exploderar efter att huvudpersonen Kyria, bland andra, handplockas i experimentellt syfte och får genomgå en horribel behandling. Man lider med henne och läsningen är ibland rent obehaglig. Obehaglig men bra. Vi får följa hennes mentala och fysiska metamorfos hela vägen och utan att avslöja hur det slutar är man medtagen och pustar ut efteråt. Bortom inomhus av Sofie Berthet är elegant strukturerad och känns som ett skolboksexempel på hur man skriver en novell. Handlingen är minimalistisk men stämning och spänning ligger som ett kraftnät över texten ända till slutet. K G Johanssons Vid Brunnen kombinerar, som så ofta i K G Johanssons berättelser, spännande fysiska idéer med djup mänsklighet och det vilar ett vemod över de två individer som bara har varandra, men ibland ändå inte, långt borta från ära och redlighet.”

”Jag tycker man tagit ut svängarna ytterligare från Maskinblod 2 och detta är den bästa Maskinblod hittills enligt mig.”

Bokhuset (del 1) (del 2)

”Språket är vackert och flytande, gestaltningen är fantastisk och jag förstår inte hur Caroline lyckas få allt så tydligt berättat med så lite text. Det etiska dilemmat de ställs inför är trovärdigt och inte helt olikt en del av vår tids etiska problematik. Hur mycket är man beredd att offra i kampen om överlevnad? Är den enskilda individen försumbar i en större teoretisk kamp för mänskligheten?
Jag älskar berättelsen om Kyria och Teno.” (Om ”… och Kyria tystnade” av Caroline L Jensen.)

”Maskinblod 3 är en perfekt bok när man har lite kortare lässtunder över. Så jag fortsätter läsa den och häpnar över hur bra det mesta är. ”

”Doften av Mango är skriven av Anna Jakobsson Lund och är för mig kvällens höjdpunkt. Jag vill ha mer. Jag vill ha mer världsbygge, mer om Hakeem. Jag vill ha mer Aaron, vindvändaren och stormbringaren. Är hans öde redan beseglat? Jag vill veta mer om Falkarna, jag vill att de överlever och reser sig starkare än någonsin. Dessutom är den nyskapande och normbrytande, men så skickligt invävt att jag faktiskt inte ens tänkte på det förrän jag läste om den. Ja, jag var tvungen att läsa den idag igen.”