04 nov

Författare möter författare – intervju med Lupina Ojala

Dags för Hans Olsson att intervjua Lupina Ojala om författarskap och hennes novell ”Minns mina tankar”, som ingår i Maskinblod 3. Vill man läsa en intervju där Lupina intervjuar Hans om hans novellsamling Främling. Inkräktare så kan man göra det på Lupinas blogg.

Hans: Det här med inspiration är svårt att sätta fingret på och kan komma lika oväntat som plötsligt. Har du någon särskild form av inspirationskälla?

Lupina: Jag tänker bäst när jag åker tåg, buss eller är ute på långpromenad, gärna med musik i lurarna. Eller tänker är nog fel uttryck. Det är när hjärnan börjar bli uttråkad av att jag bara stirrar ut på det förbipasserande landskapet eller bara går på utan mål som den börjar hitta på berättelser. Nästan alltid startar det med en scen som jag blir nyfiken på och vill veta mer om.
Mitt bidrag till Maskinblod 3 – ”Minns mina tankar” – kom till precis på det sättet. Jag fick en bild av en ung kvinna, ensam bland främlingar på en forskningsstation i rymden. Hur kom hon dit? Varför är hon så ledsen? De frågorna behövde jag få svar på.

Hur ser din skrivprocess ut?

När jag väl fått en historia så skriver jag ned den utan att bry mig om ifall det är bra eller dåligt. Det viktiga i det läget är att få med hela berättelsen. Efter det får den vara ifred ett par dagar innan jag börjar redigera. Jag går alltid igenom och formulerar om varje text ganska många gånger innan den känns redo för testläsning av någon jag litar på. Sådant som är oklart eller konstigt rättas till och sedan är det klart.

Har du någon eller några litterära förebilder som sticker ut?

Det finns så många fantastiska författare som jag inspirerats av, men de jag skulle säga är mina förebilder är Robin Hobb, bland annat för hennes levande karaktärer, Patricia McKillip för hennes vackra, drömska språk och Isabell Allende som vet hur man berättar en bra historia. Tre åtråvärda författaregenskaper som jag gärna vill besitta.

Hur ser ditt författarskap ut om fem år?

Jag kommer fortfarande att skriva noveller för jag tycker det är en fantastisk form och förhoppningsvis dyker de upp i kommande antologier. I början på nästa år kommer min första roman och jag har planerat att det ska bli fler efter den som utspelas i samma värld. De planerade böckerna kommer vara fristående från varandra så det krävs inte att de läses i någon särskild ordning eller att man läser allihop, tanken är att för de som gillar världen kommer det ge ett mervärde att faktiskt läsa allihop.
Framöver vill jag bli modigare och våga ta ut svängarna mer än jag gjort hittills i mitt skrivande.