23 jan

”Garderoben” av Boel Bermann – novell i Maskinblod 2

Om ”Garderoben” av Boel Bermann

Boel Bermann debuterade med den kritikerrosade dystopin Den nya människan på Kalla Kulor förlag hösten 2013. Hon är medlem i skrivarkollektivet Fruktan.se som skriver noveller och bloggar med inriktning på fantasy, sci-fi och skräck. Utbildad vid Journalisthögskolan i Stockholm och har tidigare arbetat för bland annat Svenska Dagbladet, Sveriges Radio och Allehanda Media. Utöver sitt författarskap arbetar hon på Paradox Development Studio. Stänger alltid garderoben innan hon somnar så att monstren inte ska smita ut.

”Novellen ’Garderoben’ är min kärleksförklaring till Narnia och samtidigt ett sätt att se på världen med nya ögon.”

Smakprov

”En garderob. Ja, jag kom till din värld genom en garderob. Första veckorna tog er värld mig med storm, med all magi och alla trollkonster. Du förstår väl? Jag blev helt förförd. Av hur ni med bara en liten vridning med händerna och med ett kristallklart ljud skapar en festmåltid. Hur ni kan nå varandra över stora sträckor bara genom att låta ett horn ljuda. Hur ni kan förvandla natt till dag och färdas genom himlen och under jorden.
Men det är som att ni aldrig är närvarande, jag tror att ni låtit er uppslukas av er egen magi. Ni försöker ofta tala med folk långt borta hellre än de som sitter på andra sidan bordet. Ni stirrar blint in i era kristaller som glöder med ett spöklikt sken och får er att se ut som vålnader. Det är så många här som är ensamma, ni har inte samma känsla av tillhörighet och gemenskap som i min värld. Förslavade sitter ni i era hem, trollbundna av enorma illusioner. Och ni iakttar dem utan att röra en min. Jag får gåshud av att se hur ni sitter förslavade, medan ljuset spelar över era ansikten.”