Pohlavi Remesla – Köttmonstret i Celitz

Det var inte ull. Snarare ett slags lavar. Lukten av ammoniak och bittermandel var stark. Lavarna bildade trådar, som klängen eller rankor, från Elsbeth till sängen: ett levande spindelnät som växte och bildade nya utskott inför Jakubs ögon. Trådarna sökte sig blint trevande mot honom själv och han reste sig snabbt upp. Hans hustru höll på att växa ihop med sängen …

Pohlavi Remesla (ca 1890-1939) var en slovensk läkare, bosatt i utkanten av Sudetenland från första världskrigets slut till sin död. De enda uppgifter som finns om honom kommer från hans amerikanska förläggare Merle Hersey, som publicerade några noveller och den säregna romanen Köttmonstret i Celitz i sitt kortlivade pulpmagasin 1937-1938. Hersey hävdade att hennes egen släkt kom från ungefär samma trakt och att Remesla kontaktade henne efter en ledare i pulpmagasinet: Hersey behärskade slovenska och översatte själv Köttmonstret. Boken kom aldrig ut på originalspråket men har tidigare tryckts på svenska av Eskapix.

Sagt om Köttmonstret i Celitz

”Det är en bok jag inte kommer att glömma i första taget, och inte bara för äckelkänslorna, utan också för att den väcker tankar kring samhället, industrialisering och fascism.”
Arbetaren

Köttmonstret i Celitz är en formidabel skräckroman med lika delar uppseendeväckande snusk som välskriven surrealism.
Tentakelmonster

”Om man ska göra det enkelt kan man likna den vid en Lovecraft-inspirerad berättelse som tar mer bizarra proportioner och går betydligt längre än vad som någonsin är fallet hos skräcklegenden Lovecraft.”
From Beyond

”… en surrealistisk folksaga, av det dekadenta, smutsiga och oanständiga slaget.”
Boktradition

Information

Titel: Köttmonstret i Celitz
Författare: Pohlavi Remesla
Översättare: KG Johansson
Genre: Skräck
Utgivningsdatum (e-bok): 2018-07-09
ISBN (e-bok): 978-91-87585-57-9