14 nov

Författare möter författare – intervju med Anna Jakobsson Lund

Intervjuerna Maskinblod 3-författare emellan fortsätter med Eva Holmquist som ställer frågor till Anna Jakobsson Lund om Annas novell ”Doften av mango”.

Eva: Jag blev väldigt förtjust i din novell ”Doften av mango”. Hur kom du på idén? 

Anna: Namnet på staden kom först. New World City Mombasa. Det dök bara upp en dag när jag var ute med hunden. Ville inte gärna lämna mig. Vad är det för ställe? Vad händer där? Parallellt med det här tänkte jag på ett förhörsrum, fast med en annan tvist än den som novellen till slut fick. När jag hade en plats och någon typ av plot började jag skriva. Det brukar ge sig vartefter…

Jag är själv fascinerad av att bygga upp världen där mina berättelser utspelar sig och jag upplevde din berättelses värld som väldigt rik. Hur arbetade du med just världsbygget? 

Jag skrev första utkastet av novellen ganska rakt av, och en del av världen vecklades ut där. För mig är det en av de mest spännande delarna, att se vad som kommer ut när jag sätter mig vid datorn. Min värld roterar ganska mycket kring karaktärerna, den formar sig för att ge dem bästa förutsättningar att komma fram.
I senare utkast tog jag bort en del handling och fokuserade på att bygga upp en känsla. I den blev miljön en viktig del. Jag försöker släppa små bitar av miljöer. Lukter, någon detalj. Sedan får läsaren bygga upp resten. Så jag letar efter den där detaljen som blir precis rätt. I en novell är det möjligt att göra, eftersom omfånget är så litet. Det gjorde mig glad, och fick mig nog att lägga ännu mer kraft på miljön än vanligt.

Kan du berätta mer om världen?

Min berättelse utspelar sig nästan helt och hållet i en liten stadsdel som ligger inklämd i en futuristisk jättestad. Den är på samma gång gammaldags mustig och framtida dystopisk. Här kunde jag bygga upp rebellrörelsen Befrielsens lejon och deras ledare Hakim. De är mystiska och underground och deras kopplingar till Legendviskaren kändes spännande. Jag kunde koppla en fantasyikon, den kloka gumman som berättar historier, till den här framtida världen.

Har du skrivit andra berättelser som utspelar sig i samma värld?

Nej. Jag skulle gärna bygga fler noveller kring en och samma värld någon gång, men då tror jag att den här har sina begränsningar. Den passade den här historien, men kanske inte några fler.

Som sagt gillade jag din novell väldigt mycket… Har du skrivit fler noveller eller böcker som jag kan läsa?

Jag debuterade i en genre som jag brukar kalla Ånge noir. Natt utan ängel är en rätt klaustrofobisk, tät bok om relationer som utspelar sig i Mellannorrlands inland. Den är förmodligen en av mina sista realistiska texter, för efter det har jag fått rejäl smak för det fantastiska.
I Kärlek i maskinernas tid medverkar jag med novellen ”Skördad”. Den utspelar sig varken på jorden eller i rymden, utan i någon slags parallell verklighet. Det världsbygget var också väldigt roligt.
I mars 2015 kommer Tredje principen, första delen i en trilogi om mod, vänskap och uppror i en avlägsen framtid där världen styrs av ledorden effektivitet, likriktning och ordning. Vi följer Ava och Levi som måste arbeta tillsammans i ett uppdrag som blir långt svårare än de först trott.