28 okt

Författare möter författare – intervju med Tora Greve

Maskinblod 3-författare intervjuar varandra om skrivande och deras noveller i antologin. Denna gång är det Sofie Berthet som ställer frågor till Tora Greve om dennas novell ”Tvillingarna från Dilmun”.

Sofie: I ”Tvillingarna från Dilmun” utövas religion på olika sätt. Är religion och SF besläktade?

Tora: Inte mera än att båda tar utgångspunkt i den mänskliga fantasin, om man ska vara brutal. Vissa gånger ”lånar” sf-element från olika religioner. Får medge att jag själv ofta har gjort det.

Vilka gemensamma nämnare ser du?

Supermänniskoperspektivet finns både inom sf och religion, där religionen håller sig med allsmäktiga gudar och gurus.

Berätta mer om Typ 2- och Typ 3-civilisationer! Vad är vi på jorden?

Lektören till min science fiction-roman Biotron begrep inget av teknologin och bad mig skriva ett förord där jag förklarade närmare. Jag återger delar av det här: Begreppen Typ 1, 2 och 3-civilisationer uppfanns av den sovjetiske astronomen Nikolai Kardashev. De uppkom för att beteckna olika stadier av civilisationer och deras behov av och produktion av energi. Enkelt förklarat kan en Typ 1-civilisation utnyttja all energi på sin planet maximalt. Jordens civilisation är av Typ 0,7. En Typ 2-civilisation kan utnyttja all energi i sitt solsystem, och har ofta byggt in det i en Dysonsvärm av energisatelliter runt sin sol. En Typ 3-civilisation kan utnyttja all energi från en hel galax. Dysonsfären är ofta byggd runt ett svart hål. En Typ 3-civilisation ligger nära galaxens centrum för att kunna samla maximal mängd energi.

Hur förändras religion i förhållande till vilken typ av civilisation man bor i? Vilka möjligheter ser du?

Jag tror religion och teknologi hänger ihop på så vis att ju mer obegripligt ett samhälle är för sina invånare, desto mer religion behöver människorna för att kunna placera sig i ett sammanhang. En Typ 3-civilisation måste ha ett fruktansvärt sug efter massor av olika religioner som kan ge förklaring till världen de bebor. Grundprinciperna ligger i människans psyke, men religionernas byggelement kommer att ändras med civilisationens utveckling.

”Tvillingarna från Dilmun” känns som en början på något mer. Får vi läsa en fortsättning?

De världar jag beskriver i ”Tvillingarna från Dilmun” är återkommande i min produktion, det är bara människorna som växlar. Har man skapat en Typ 2- och en Typ 3-civilisation ner på detaljnivå, upptäcker man att där finns massor av möjligheter att beskriva olika scenarion. Civilisationerna är bara grundlaget för olika händelser och människoöden.

När du inte skriver sf, vad skriver du då?

Fantasy och steampunk. För tillfället håller jag på med en fantasyserie om ett primitivt samhälle på Sirius, självklart utgår jag från vetenskapen även där när jag bygger min värld. Ett delikat trekroppsproblem, det där. Sirius 1, Erövraren, kom ut lagom till bokmässan. Dessutom skriver jag på en steampunkroman.

Har du några sf-lästips som du skulle vilja dela med dig av?

Just nu har jag läst en del ny svensk sf, som Maskinblodböckerna och steampunkantologin I varje ångetag, samt en del romaner. Jag gillar inte dystopi, det kanske är därför jag hellre läser steampunk från den oskyldiga tidsåldern då alla trodde att teknologin skulle frälsa mänskligheten. Jag gillar teknologiska världar, som den jag beskriver i ”Tvillingarna från Dilmun” och min roman Biotron. Det kanske är därför jag skriver om det, det är den typen böcker jag vill läsa.

Tora Greve
Tora Greve